Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Beépíthető LED panelek helyének kialakítása

 

Szpot lámpák, LED panelek beépítése.

 

Hogyan alakítsuk ki a beépíthető LED panelek, lépcsővilágítók, szpot lámpák helyét gipszkarton falban vagy mennyezetben?

Sokszor felmerül a fenti kérdés egy beépíthető LED lámpa megvásárlása alkalmával, legyen az lépcsővilágító, vagy süllyeszthető 60x60cm-es esetleg 120x30cm-es LED panel, esetleg kicsi kerek szpot keret.

 

A leggyakoribb és talán legrégebbi beépíthető lámpaforma amit ma is használunk az a szpot keret. A szpot keretek általában kerek formájúak, de léteznek szögletes tervezésűek és elmondhatjuk, hogy mindkét forma elég jól illeszkedik egy nem tökéletesen kialakított helyre is. A keret takaró fedése elég nagy teljes méretéhez képest így a kezdeti időkben voltak mesterek is akik egy jó minőségű késsel is képesek voltak kialakítani a szpot keretek helyét. A technológiai fejlődés nem csak a hagyományos izzókat váltotta le modern LED világítótestekre de a munkavégzéshez használt szerszámok is megváltoztak az utóbbi időkben.

 

 

A képen látható művelet egy kerek lámpatest helyének kialakítása gipszkarton falban vagy mennyezetben.

 

A fenti kép jól szemlélteti annak egyszerűségét ahogyan kialakíthatjuk frissen megvásárolt lámpatestünk helyét a számára kijelölt falban, mennyezetben. A vágási célra használt eszköz egy  olcsó és egyszerű kézi fűrész.

 

 

Gipszkarton falak, mennyezetek készítésekor, vagy utólagos módosításakor, lámpatestek helyének kialakításakor használatos ráspolyos gipszkartonfűrész.

 

A felszerelni kívánt lámpatestek mennyisége és fizikai erőnlétünk függvényében választhatunk egyszerűbb megoldást is mert a szerszámgyártók már több megoldással is előrukkoltak, hogy megkönnyítsék a munkánkat. A legismertebb megoldás a kör fúratok kialakítására talán a szpot-fúró ami beszerezhető szinte bármilyen barkácsboltban és egy elektromos kézi fúrópisztoly segítségével pillanatok alatt elvégezhetjük azt a munkát amit a fentebb látható fűrésszel jóval hosszabb időt venne igénybe.

 

 

Kör alakú lámpatest helyének kialakítása gipszkarton mennyezetben szpot-fúró segítségével.

 

 

Lámpatest behelyezése az előzőleg kialakított  furatba.

 

 

Lámpatest helyének kialakítása üreges fa burkolatú mennyezetbe fúrással.

 

Azok számára akik nem kedvelik a gépi megoldásokat lehetőség van kézzel is kialakítani tökéletes kerek helyet a kedvenc beépíthető, süllyeszthető LED fényforrásunk részére. 

 

 

Egypengés kéziszerszám kerek lyukak kialakítására gipszkarton falba, mennyezetbe.

 

 

Két pengés kéziszerszám kerek lyukak kialakítására gipszkarton falba, mennyezetbe.

 

Ezek a szerszámok nem nyújtanak teljes megoldást mert a vágótárcsájuk sok esetben nem éri át a vágyni kívánt anyagot így a munka befejezéséhez a egy késsel esetleg fűrésszel át kell vágnunk a gipszkartont teljes vastagságában, hogy a LED lámpatestet a helyére illeszthessük. 

A modern süllyeszthető LED lámpatestek már nem csak kerek de szögletes formákban is elérhetőek és ezek számára sok esetben szögletes hely kialakítására van szükség. A szögletes helyek kialakítása a kerekhez hasonlóan kézzel egy gipszkartonfűrész segítségével is elvégezhető, de a kéziszerszám gyártók már találtak megoldást arra az esetre is ha nem szeretnénk kézzel fűrészelni.

 

 

 

Lépcsővilágító helyének kialakítása gipszkarton falban, rezgővágó segítségével.

 

 

A gipszkarton kivágott darabjának eltávolítása a lámpatest részére kialakított résből.

 

 

LED-padlófény helyének kialakítása rezgővágó segítségével.

 

A rezgővágó tökéletes kéziszerszám abban az esetben ha a LED világítótest részére szögletes rést kell kialakítanunk de kerek vagy ívelt lámpatestek helyének előkészítéséhez nem a legjobb választás. Létezik egy elektromos kéziszerszám amelyik talán a legfrissebb innovációja a kézszerszám tervező mérnököknek ami nem más mint a spirálfúrós gipszkarton-kivágó.

A spirálfúrós gipszkarton-kivágó tulajdonképpen nem egy teljesen új szerszám kicsit egy kézi fúrópisztolyra, kicsit egy felsőmaróra emlékeztet. A vágószerszám sem egy űrkutatás eredménye, hanem inkább egy formájában kicsit módosított fúrószárra emlékeztet.

 

 

A spirálfúrós gipszkarton-kivágó.

 

 

Szögletes formájú LED lámpatest helyének kialakítása falban spirálfúrós gipszkarton-kivágóval.

 

 

Kazettás álmennyezet egy elemének kivágása spirálfúrós gipszkarton-kivágóval.

 

 

Süllyeszthető LED lámpatest helyének kialakítása rétegelt vagy préselt fa-, faforgács lemezben.

 

 

Lépcsővilágitó helyének kialakítása spirálfúrós gipszkarton-kivágóval.

 

 

    

LED lámpatestek számára, kerek illetve szögletes rés kialakítása gipszkarton mennyezetben spirálfúrós gipszkarton-kivágóval.

 

A fenti képeken jól látható, hogy ez az eszköz mennyire egyszerűvé teszi a lámpatestek helyének kialakítását legyenek azok akár kerek akár szögletes formájúak. Nincs szükség sem a kéziszerszám, sem a vágószerszám cseréjére, használható vezetővel vagy szabadon a kézügyességünktől függően.

 

 

Gipszkarton fal vágása spirálfúrós gipszkarton-kivágóval.

 

Bár a képen látható falban készült vágás egy elektronikai kötő és mérőállomás megelőző munkálatába enged betekintést, jól látható, hogy milyen egyszerű ennek a kéziszerszámnak a használata abban az esetben a ha mérőállomás helyett esetleg egy 120x30cm LED-panel részére szeretnék megfelelő helyet kialakítani.

 

Egyedi forma vágása gipszkartonba spirálfúrós gipszkarton-kivágóval.

 

Az utolsó képen jól látható, hogy a spirálfúrós gipszkarton-kivágóval mennyire egyszerű bármilyen formájú rés kialakítása gipszkarton falakban vagy mennyezetben legyen szó LED-panelek, vagy más világítótest, esetleg szellőző ventilátor, vagy csővezeték beszereléséről.

Ahogy láthattuk a süllyeszthető LED-panelek helyének kialakítása nem is olyan bonyolult dolog mint azt korábban gondoltuk. Számtalan megoldás, kézi és kézi elektromos szerszám létezik ami megkönnyíti munkánkat.

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek