Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Betiltják a halogén izzókat

 

Európában betiltják a halogén izzókat

 

Közel hatvan évvel azután, hogy otthonainkat elkezdtük halogén izzókkal bevilágítani, a technológia fejlődésnek köszönhetően az  Európai Bizottság hivatalosan is kijelenti, hogy a hagyományos fényforrások ideje lejárt, ezeket energia-hatékonyabb LED-ekkel kell helyettesíteni.

 


Közel 60 évvel azután, hogy otthonaink és utcáink világítására a halogén izzókat kezdtük használni az Európai Bizottság tíz évvel ezelőtti döntése értelmében ezeket végül 2018 szeptember 1-től  Európa-szerte betiltják.

 

Szeptember elsejével nem csak az ősz első hűsítő fuvallatait érezhetjük és nem csak az iskolakezdés kezdődik de elindult a visszaszámlálás a hagyományos halogén izzók számára is. Egy új korszak kezdődik a világítástechnikában. A halogén izzókat ugyanis végleg betiltják Európa-szerte, kizárólak a kisfeszültségű és a sütőben használt típusoknak kegyelmezett meg az Európai Bizottság írja egyik cikkében a The Guardian. Eljött ugyanis az idő amikor a LED végleg letaszította a trónról a hagyományos égőket, hiszen sokkal környezetkímélőbbek és a fogyasztásuk is alacsonyabb, csupán töredéke mint elődjének a halogén izzónak. 

 

Az izzók még nem tűnnek el teljesen a hétköznapjainkból, ugyanis nem lehet többé halogén normál és gyertyaizzókat előállítani, illetve továbbértékesítési céllal importálni, de felhalmozott készleteket tehát, minden kereskedelmi raktáron maradt hagyományos izzó továbbra is értékesíthető szeptember elseje után is.

 

Egy neves gyártó által nyilvánosságra hozott kutatás szerint a brit otthonokban közel tíz olyan izzó van, amely egyenként 3 órát világít naponta, ezeknek az izzóknak a cseréje háztartásoknak évi 112 fontot ami nagyjából 40 ezer forint megtakarítást jelent majd. A következő nagy lépés a hagyományos izzók tekintetében az átlátszó tűlábas halogén lámpák kivonásával ami várhatóan 2020-tól kezdődik majd.

 

A LED-ek a halogén izzók energiájának körülbelül csak egyötödét fogyasztják, és azok fokozatos megszüntetése csökkenti, majd teljesen megakadályozza, hogy évente több mint 15 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást érjenek el, ami megegyezik Portugália éves villamosenergia-felhasználásával, írja egyik cikkében a The Guardian.

 

Az eredeti cikk itt érhető el.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek