Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hogyan válasszak?

1. Mi az a színhőmérséklet?

Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy hipotetikus feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg. Izzólámpák esetében, mivel a fény izzásból származik, a színhőmérséklet jól egyezik az izzószál hőmérsékletével. A nem hőmérsékleti sugárzás elvén működő fényforrások, mint például a fénycsövek, ledek esetében közvetlen fizikai jelentése nincsen. Ezért ilyenkor inkább korrelált színhőmérsékletről beszélünk. Elterjedt jelölése: CCT (Correlated Color Temperature)
A különböző színhőmérsékletek befolyásolják az ember hőérzetét és koncentrálóképességét. Tradicionális okokból a színhőmérséklet fordított hőmérsékleti asszociációkat okoz. A kékebb árnyalatok, bár magasabb színhőmérsékletűek, alacsonyabb hőmérséklet érzetét keltik. Hasonlóképp a vörösebb árnyalatok melegebbnek tűnnek. Ennek oka, hogy vörössel az izzást, a tüzet hozzák összefüggésbe, míg a kékkel inkább a jeget, illetve a vizet.
Ezért hideg munkahelyeknél az alacsonyabb színhőmérsékletű (meleg fehér), míg meleg munkahelyeken inkább a magasabb színhőmérsékletű (hideg fehér) árnyalatokat alkalmazzák. További hatása, hogy a melegebb árnyalatok pihentetőbben hatnak, míg munkahelyeken a hidegebb fehér árnyalatokat használják, ugyanis segítik a koncentrációt.
A hagyományos izzó színhőmérséklete felkapcsolásakor áthalad különböző színhőmérsékleteken mielőtt eléri a végleges izzási hőmérsékletet. A hagyományos izzó wolframmszála (hagyományos filament) előbb vörös, majd sárga míg végül a teljesen felmelegedett izzószál eléri a fehér közeli színt.
A gyertya narancssárga fénye körülbelül 1800 Kelvin, a hagyományos izzók fénye körülbelül 2200-3000 Kelvin között van.
Amikor led fényforrások színhőmérsékletéről beszelünk általában három csoportot különböztetünk meg:
Meleg fehér (WW) 3000K, Természetes fehér vagy Nappali fény (DW) 4000-4500K és a Hideg fehér (CW) 6000-6400K.

2. Színvisszadási érték - CRI (Ra)

A CRI, azaz a Color Rendering Index nem annyira új keletű, mint gondolnánk.

A színvisszaadás alatt, valamely fényforrás sugárzásának azt a hatását értjük, hogy a fényével megvilágított tárgyak színe hogyan változik meg ahhoz képest, amikor ugyanezen tárgyakat valamely referencia sugárzóval világítjuk meg. A megállapodás szerinti referencia sugárzóval észlelt színhez képest tapasztalt színeltolódás mértéke a színvisszaadás. Tehát a CRI nem más, mint egy összevont, átlagolt érték, amelynek célja kifejezni, hogy az adott megvilágításban milyen pontosan lehet visszaadni az eredeti színeket. A 100-as érték a tökéletes megvilágításra vonatkozik, amelynél minden szín 100%-osan leképezhető. Ilyen azonban a valóságban nem igen létezik, ezt csak megközelíteni lehet.
Fontos! Ne keverjük össze a CRI-t a színhőmérséklettel, a kettő ugyanis teljesen más.

A színvisszaadás a fényforrás spektrális eloszlásától, a megvilágított tárgyak spektrális reflexiójától és a szem színi áthangolódásának mértékétől függ. A színi áthangolódás alatt a szemnek azt a tulajdonságát értjük, hogy az akromatikus ingert a mindenkori megvilágítás színétől függően eltolva érzékeli. A rózsaszínes alkonyi fénnyel megvilágított meszelt falat fehérnek érzékeljük, jóllehet fizikai jellemzői alapján rózsaszínűnek kellene látnunk.

A színvisszaadási index, röviden 'CRI' (Color Rendering Index) vagy 'Ra', a fényforrás azon képességét méri, hogy különféle tárgyakat megvilágítva vele, mennyire képes azok színét visszaadni.

3. A LED fényforrás iránya.

Ellentétben az izzólámpákkal, amelyek 360 ° -os fényerejű wolframszálas izzóval rendelkeznek, a LED egy kis félvezető áramkör, amely jellegéből adódóan csak egy irányba bocsát ki fényt. A LED fényforrás gyártói, a led-chip fölé helyeznek egy kis lencsét, hogy ezzel szabályozzák a kibocsátott fény irányát illetve a LED fényforrás gyártásakor a kívánt fényerő elérése érdekében több led-chip-et használnak fel, így egy LED fényforrás (Led lámpa) tulajdonképpeni világítási szöge a felhasznált chipek típusából és a beültetési pozíciójából adódóan eredő szög. 

Mit jelent ez a led fényforrás kiválasztásakor?
Ha az adott fényforrással egy szobát akarunk megvilágítani akkor célszerű minél szélesebb (nyitottabb) szögű világítótestet kiválasztani.
Ha a fényforrással egy galériában egy képet szeretnénk megvilágítani akkor a világítótest és a megvilágítani kívánt tárgy közötti távolság figyelembevételével célszerű egy szűkebb nyalábban sugárzó tehát alacsonyabb szög értékkel ellátott fényforrást választani.

 

4. Dimmerelhető, szabályozható fényerő.

A dimmelés vagy dimmerelés (angol dimming szóból átvett magyarosított változat, jelentése tompítás, homályosítás) egészen pontosan azt a lehetőséget teremti meg számunkra, hogy LED-es világításunknak a fényerejét magunk állíthassuk be egy általában (régebben) tekerhető fényerőszabályzóval, újabban ezeket a hagyományos tekerős potméteres szabályzókat egyre inkább kiszorítják a különféle távirányítós, digitális, bluetooth-os, wifi-s és egyéb modern vezérlők.

Nem minden LED lámpánál van ez a lehetőség tehát nem minden LED fényforrás szabályozható ezért mielőtt megvásárolna egy LED-es fényforrást, ellenőrizze, hogy képes-e az adott termék a fényerőszabályzásra.
Hogyan szokták feltüntetni a gyártók ezt a csomagoláson, vagy a termékleírásban?
Több változata is van a jelölésnek. Van amikor egy hagyományos fali fényerőszabályzó egyszerűsített rajza szerepel a csomagoláson, vagy a "DIMM", "DIMMABLE" felirat szerepel rajta. Ebben az esetben a fényforrás dimmerelhető de ajánlott modern a LED fényforrásokkal kompatibilis fényerőszabályzót választani, mert a hagyományos wolframszálas izzókhoz kifejlesztett fényerőszabályzók néha nem működnek megfelelően a LED fényforrásokkal. 
Ha a csomagoláson a "Szabályozható fényerő" vagy "Dimmable" felirat mellett a "Vezérlővel" vagy a "With controller" feliratot látjuk akkor az adott fényforrás általában nem beépített tápegységet tartalmaz (ezek általában a süllyeszthető lámpatestek). Ezeknél a lámpatesteknél a csomagolásban található tápegység nem alkalmas fényerő szabályzásra de a gyártó termékei között szerepel olyan szabályozható vezérlő ami külön általában magasabb áron megvásárolható.

5. Lumen [lm]

A fényforrás által kibocsátott és az emberi szem által érzékelt összes sugárzott energiát fényáramnak nevezzük, és a mértékegység a lumen [lm]. Tehát a fényáram mutatja a fényforrás által kibocsátott fény teljes mennyiségét. Így a lámpa fény teljesítményét lumenben mérik, ami lehetővé teszi a fény mennyiségének közvetlen összehasonlítását. Minél nagyobb a lámpa, Led, fényforrás fényereje, annál nagyobb az általa generált fény mennyisége. Ezért mindig ellenőrizni kell a lámpa "fénykibocsátó értékét" és hatékonyságát.

Milyen fényerejű világítótestet célszerű választani.
Egy hagyományos Wolframszálas izzót nagyjából 8-9 lm/W fényhasznosítás jellemzi, amiből könnyen ki lehet számolni az alábbi izzók fényerejét:

100W - 800-900 lumen
75W - 600-675 lumen
60W - 480-540 lumen
40W - 320-360 lumen
25W - 200-225 lumen

Ezen számok alapján egy 100 watt teljesítményű wolframszálas izzó kiváltására egy 10W-os LED izzó ajánlott. De a technológia fejlődéssel a gyártók megpróbálnak egyre alacsonyabb fogyasztás mellett egyre nagyobb fény kibocsátására alkalmas világítótesteket kifejleszteni.

6. Élettartam

A LED-ek hosszú élettartama nem ferdítés, a hagyományos technológia 1-2 ezer órás élettartamával ellentétben a LED akár több tízezer óra működést is lehetővé tesz, ami a jóval alacsonyabb fogyasztással egyetemben a LED sikerének kulcsa.

Érdemes azonban megvizsgálnunk, hogy az élettartam alatt pontosan mit értünk, hiszen míg a hagyományos izzóknál ez könnyedén megállapítható (az izzólámpa kiég, a wolframszál elszakad), addig a LED égők esetében ez nem mindig ennyire markáns. A LED ugyanis nem minden esetben hibásodik meg egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan veszti el fényét.